De Kabas heeft een heldere missie en visie die de kern vormen van alles wat we doen.
Onze missie is duidelijk en krachtig: samen maken we de wereld een beetje mooier. Aan de basis van alles wat we doen staat het welbevinden van de kinderen als voorwaarde om tot ontwikkeling te komen centraal. We sluiten aan bij wat ze nodig hebben om betrokken te zijn, om zich competent te voelen, en verbonden met zichzelf, de ander en de wereld.
Onze visie op opgroeien, samenleven, leren en ontwikkelen is hier het resultaat van. Dit komt vooral tot uiting in wat we doen en de manier waarop we met elkaar omgaan. We geloven in het goede van de ander en willen een warme, veilige school met pit zijn. Iedereen kan en mag zichzelf zijn, verdient een nieuwe kans en hier helpen we elkaar bij. Tegelijkertijd zijn we ook daadkrachtig en energiek. We moedigen kinderen aan om het beste uit zichzelf te halen, fouten te maken, daarvan te leren en elkaar te vergeven. De Kabas is van oorsprong katholiek en dat vind je vooral terug in de verhalen, rituelen en vieringen.
Bij ons onderwijs staat leren voor meer dan alleen kennisoverdracht. We willen kinderen ook leren goed voor zichzelf, anderen en de wereld te zorgen. We stimuleren nieuwsgierigheid en verwondering en geven kinderen het vertrouwen dat ze hun eigen weg kunnen vinden als kritische, verantwoordelijke en sociale mensen.
Wil je meer weten over De Kabas? Meld je dan aan voor een kennismakingsgesprek, we vertellen je graag meer.
Geschiedenis van De Kabas in een notendop
In 1889 werd de vereniging ‘Een cents schoolpenning’ opgericht. Leden van de vereniging betaalden minstens één cent per dag om katholiek onderwijs in Franeker te kunnen realiseren. Op 1 oktober 1897 startte op de Zuiderkade de St. Josephschool voor meisjes. Na het aanbrengen van een tussenschot konden er vanaf 1900 ook jongens terecht. Sinds 1985 heeft de school de huidige naam ‘De Kabas’. Dit staat voor katholieke basisschool, maar het heeft ook een diepere betekenis: een kabas is een hengselmand die vroeger aan kinderen meegegeven werd als ze uit huis gingen. Hierin zaten waardevolle spullen voor hun verdere leven. En die nuttige bagage is precies wat we vandaag de dag ook aan onze leerlingen mee willen geven.